Το σχολείο αποτελεί μία μονάδα διαπαιδαγώγησης και εκπαίδευσης. Ωστόσο , δεν αντιπροσωπεύει μόνο αυτό . Διαμορφώνει χαρακτήρες και διαπλάθει συμπεριφορές. Μεγαλώνει γενιές ανθρώπων που θα έπρεπε κλείνοντας τον κύκλο του σχολείου να έχουν αποκτήσει κριτική ικανότητα και ηθικές αρετές.

Το μάθημα της Έκφρασης – Έκθεσης ,στα πλαίσια του κεφαλαίου για την ευρύτερη βία, αποτέλεσε για εμάς την κινητήριο δύναμη ώστε να ασχοληθούμε με το ζήτημα των γυναικτοκτονιών και γενικότερα της κακοποίησης σε όλες τις μορφές της. Είναι ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την ελληνική κοινωνία τα τελευταία δύο χρόνια , με αποκορύφωμα τις είκοσι γυναικοκτονίες που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα μόνο μέσα σε ένα χρόνο , το 2021 . Μετά από πολύωρες συζητήσεις μεταξύ μαθητών και καθηγήτριας , παρακινηθήκαμε να ενημερωθούμε περαιτέρω πάνω στο θέμα. Αμέσως λοιπόν, αποφασίσαμε να διαδώσουμε όσα μάθαμε,μέσω μίας παρουσίασης με οπτικοακουστικό υλικό. Διαμορφώσαμε ένα Power Point με πληροφορίες και εικόνες σχετικές με το θέμα και βρήκαμε επιπλέον ταινίες μικρού μήκους που αποτυπώνουν καλύτερα όλα όσα αναφέρουμε στην παρουσίασή μας.

Ονομάσαμε την εργασία μας Ni Una Menos , εμπνευσμένοι από το κίνημα της Λατινικής Αμερικής , και την παρουσιάσαμε σε όλες τις τάξεις του σχολείου μας. Είναι αξιοθάυμαστη η προσοχή που λάβαμε από όλες τις ηλικιακές βαθμίδες , από την Α Λυκείου έως και την Γ Λυκείου. Έντονη ήταν επίσης και η διάδραση με τα παιδιά. Εκφράστηκαν απορίες , δημιουργήθηκαν αξιόλογοι διάλογοι μεταξύ μας και ενημερώθηκαν για ένα θέμα το οποίο μας αφορά όλους. Πολλοί ακόμα παρακινήθηκαν σε νέες δραστηριότητες , θέτοντας ως στόχο τους να ενημερωθούν και να ενημερώσουν και εκείνοι με τη σειρά τους τους συμμαθητές τους , για καίρια ζητήματα.

Όλοι μας ωφεληθήκαμε από αυτήν την δράση. Εμείς σαν Γ1 αποκτήσαμε εμπειρία στην δημιουργία εργασίας , πανεπιστημιακής μορφής , και εξοικειωθήκαμε στη διάδραση με το κοινό και το ρόλο ενός ομιλητή. Η ομαδικότητα , η συλλογικότητα και η συνεργασία μας ένωσαν σαν τμήμα και μας έφεραν ακόμα πιο κοντά με έναν άνθρωπο τον οποίο βλέπουμε σε καθημερινή βάση και αποτελεί τον καθοδηγητή του πνεύματός μας, την Υπεύθυνη Καθηγήτρια του Τμήματος Γ1 , κ. Ε. Πράττου. Η προσωπική ικανοποίηση όλων όσων έλαβαν μέρος σε αυτή τη συλλογική δραστηριότητα , για ένα τόσο σοβαρό θέμα , είναι απερίγραπτη. Όλοι είμαστε ευγνώμωνες που είχαμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε με επιτυχία κάτι τόσο σημαντικό.

Έλενα Στεργίου

Ni Una Menos, άρθρο της Έλενας Στεργίου