Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) από το 1988, δίνοντας έτσι κάθε χρόνο την ευκαιρία να επικεντρώνεται η προσοχή όλου του πλανήτη στη σύγχρονη πανδημία της εποχής μας. Η ασθένεια αυτή έχει εξαπλωθεί σε όλα τα μέρη του κόσμου και θεωρείται ως πανδημία.

       Η νόσος του AIDS έχει γίνει στις μέρες μας μια παγκόσμια απειλή που εξαπλώνεται, παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες πρόληψης. Η νόσος προσβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας δραστική μείωση των κυττάρων του, καθιστώντας τον οργανισμό ιδιαίτερα ευάλωτο σε απλές λοιμώξεις, που μπορούν να γίνουν θανατηφόρες. Οριστική θεραπεία για την εξάλειψη του ιού δεν έχει βρεθεί, επομένως η μόνη θεραπεία είναι η αποτελεσματική πρόληψη. Οι ασθενείς με HIV λοίμωξη μπορούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ή να περιθάλπονται στο σπίτι.

       Ο HIV μεταδίδεται πρωταρχικά με τη σεξουαλική επαφή και στη συνέχεια από τη μητέρα στο παιδί κατά την διάρκεια κύησης, τον τοκετό και τον θηλασμό. Η προφύλαξη από την HIV λοίμωξη, πρωταρχικά μέσω του ασφαλούς σεξ αποτελεί στρατηγική κλειδί για τον έλεγχο της νόσου. Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού. Σήμερα, η HIV λοίμωξη θεωρείται χρόνια νόσος, υπό την προϋπόθεση ότι ο/η ασθενής λαμβάνει συστηματικά τη θεραπεία του.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 37,7 περίπου εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, ζούσαν με HIV το 2020, ενώ 680.000 πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS την ίδια χρονιά. 

 Στην Ελλάδα ο απολογισμός εμφανίζεται οδυνηρά από την επιδημία του AIDS. Σε μία εποχή, που τα κρούσματα και οι θάνατοι από CoViD έχουν σχεδόν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα δείχνει πως ο HIV παραμένει απειλητικός για σημαντικά τμήματα του πληθυσμού. Αξίζει ακόμη να σημειώσουμε ότι στην χώρα μας έχουν καταγραφεί 19.141 περιστατικά λοίμωξης από τον ιό, εκ των οποίων οι 4.505 έχουν εμφανίσει AIDS και 11.481 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή (οι ρετροϊοί είναι μια ειδική κατηγορία ιών που έχουν ως γενετικό υλικό RNA αντί για DNA και πολλαπλασιάζονται στα κύτταρα του ξενιστή τους χρησιμοποιώντας ένα ειδικό ένζυμο που ονομάζεται αντίστροφη μεταγραφάση). Παρότι η θεραπεία αυτή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και επιπλοκών από τη νόσο, τα φάρμακα αυτά είναι υψηλού κόστους ως αποτέλεσμα άνθρωποι που νοσούν να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα για την θεραπευτική τους αγωγή. Από την αρχή του έτους έως και το τέλος Οκτωβρίου, διαγνώστηκαν στη χώρα μας 402 νέες λοιμώξεις, εκ των οποίων το 82,09% αφορούν άνδρες.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι χρειάζεται να ξεκινήσουν εκστρατείες ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν την ασθένεια του AIDS. Η σωστά σχεδιασμένη ενημέρωση έχει την δυνατότητα να ελαχιστοποιήσει το στίγμα και τις διακρίσεις. Με μότο «Η εκπαίδευση είναι το όπλο απέναντι στην άγνοια»  η πολιτεία  είναι αναγκαίο να   ενημερώσει τον νεανικό και μαθητικό πληθυσμό της χώρας για τη λοίμωξη HIV και το AIDS και την αναγκαιότητα προφύλαξης κατά τη σεξουαλική του δραστηριότητα, αλλά και να εκπαιδεύσει τους νέους πολίτες σχετικά με τον στιγματισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό των ανθρώπων που ζουν με HIV ή και AIDS, στοχεύοντας στην εξάλειψη αυτών των στερεοτύπων.

Συντάκτης: Κούτση Αθηνά, Α3 τάξη  

Επιμέλεια: Ομάδα  άξονα : Διδασκαλία , μάθηση και αξιολόγηση

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS, από την Κούτση Αθηνά