Στο 9ο Λύκειο της Λάρισας, συγκροτήθηκε εκπαιδευτικός όμιλος με θέμα “Αστροφυσική και Κοσμολογία“. Υπεύθυνος εκπαιδευτικός είναι ο Χρυσικός Γιάννης, φυσικός ΠΕ04.01 .  Η αρχή έγινε στο σχολικό έτος 2022-2023 με το έντονο ενδιαφέρον και την ενεργή συμμετοχή 11 μαθητριών και μαθητών του σχολείου μας, από την Α΄και τη Β΄τάξη του Λυκείου. Οι συναντήσεις και οι δραστηριότητες του ομίλου έγιναν από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα μέσα Μαΐου του σχολικού έτους, στο σχολικό εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, σε ώρες εκτός διδακτικού ωραρίου, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.
Κατά τις συναντήσεις του ομίλου έγιναν παρουσιάσεις, διαλέξεις και συζητήσεις σχετικές με εισαγωγικά θέματα και έννοιες της Αστροφυσικής, όπως διάστημα, παρατήρηση του ουράνιου θόλου, πλανήτες και ηλιακό σύστημα, φυσική και χαρακτηριστικά του Ηλίου και των άστρων εν γένει, αστρικά σμήνη και συστήματα, pulsars, νεφελώματα, γαλαξίες, μαύρες τρύπες, στοιχεία της γενικής θεωρίας σχετικότητας, θεωρία της μεγάλης έκρηξης, κοσμική ακτινοβολία, διαστολή και εξέλιξη του σύμπαντος, στοιχεία κοσμολογίας κ.ά.
Πραγματοποιήθηκαν επίσης στο σχολικό εργαστήριο πειράματα φασματοσκοπίας στερεών και αερίων, παρατήρηση και σχολιασμός των γραμμικών φασμάτων εκπομπής και απορρόφησης και αναφορά στη χρησιμότητά τους στην παρατήρηση άστρων και κοσμικών σχηματισμών.
Στο τέλος της περιόδου, οι μαθητές και μαθήτριες του ομίλου, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Δημοτικό Αστεροσκοπείο Λάρισας “Ο Αριστεύς” στη Γιάννουλη. Τα παιδιά συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Χρυσικός Ιωάννης, υπεύθυνος του ομίλου, και Γλιούμπας Ευάγγελος, υποδιευθυντής του Λυκείου. Στο Αστεροσκοπείο οι μαθητές παρακολούθησαν διάλεξη περί της ηλιακής δραστηριότητας, είδαν τα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου και έκαναν παρατήρηση του ηλιακού δίσκου με κατάλληλο τηλεσκόπιο.
Σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες απονεμήθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής και επιτυχούς παρακολούθησης των δραστηριοτήτων του εκπαιδευτικού ομίλου.

Όμιλος Αστροφυσικής και Κοσμολογίας