Tο 1992 η Γ.Σ του Ο.Η.Ε. καθιέρωσε την 3η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου σαν «Παγκόσμια Ημέρα  Ατόμων με   Αναπηρία» για να υπενθυμίζει ότι ο σεβασμός της αξιοπρέπειας του κάθε ανθρώπου είναι αδιαπραγμάτευτος για όλους και για όλες χωρίς εκπτώσεις.

Η κοινωνία εδώ και πολλούς αιώνες έτεινε να βλέπει την αναπηρία ως θέμα αποκομμένο από άλλα κοινωνικά ζητήματα. Οι  προκαταλήψεις έναντι των ατόμων με αναπηρία αποτελούσαν τον ισχυρότερο φραγμό για την ενσωμάτωση τους αλλά ακόμη και για τη δυνατότητα ίσων ευκαιριών και πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στην υγεία και στην ψυχαγωγία.

Ο 20ος αιώνας υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός για τον χώρο της αναπηρίας. Η αρνητική αντιμετώπιση και οι προκαταλήψεις που είχε η κοινωνία απέναντι στα άτομα με αναπηρίες άρχισαν να εξαλείφονται βαθμιαία. Το άτομο με αναπηρία αρχίζει να εντάσσεται και να συμμετέχει να έχει αυτοπεποίθηση σε σύγκριση με το παρελθόν.

       Καταδεικνύεται ότι η Ελλάδα, ακολουθώντας με αργούς ρυθμούς τα διεθνή ρεύματα, ενδιαφέρεται για την ίση πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, αλλά έχει ακόμη να καλύψει πολλά κενά. Αν και η εξάλειψη της περιθωριοποίησης και του αποκλεισμού, αποτελεί βασικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι διακηρύξεις δεν επαρκούν. Στην Ελλάδα, βασική αιτία του κοινωνικού αποκλεισμού των Ανθρώπων με Αναπηρίες αποτελεί η ύπαρξη στερεότυπων και αρνητικών προκαταλήψεων του κοινωνικού περιβάλλοντος, που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από την ελλιπή ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τα αναπηρικά θέματα και με τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

       Η 3η Δεκεμβρίου δεν είναι μέρα γιορτής, είναι μια μέρα αφορμής. Αφορμή για νέα στάση ζωής απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας με αναπηρίες.

       Συνεπώς, τα κράτη πρέπει να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σε όλη την κοινωνία σχετικά με τα άτομα με αναπηρίες και να ενθαρρύνουν το σεβασμό των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ατόμων αυτών. Ειδικότερα επιβάλλεται να καταπολεμήσουν τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και τις επιβλαβείς πρακτικές που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες.

Συντάκτης: Κούτση Αθηνά, Α3 τάξη  

Επιμέλεια: Ομάδα  άξονα : Διδασκαλία , μάθηση και αξιολόγηση

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, από την Κούτση Αθηνά