Φέτος, στην Θεσσαλονίκη, διεξήχθη η 44η Συνδιάσκεψη  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Επιλογής Νέων Ελλάδος και είχα την ευκαιρία να είμαι μέρος της. Το ταξίδι μας ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου, έπειτα από μήνες ανυπομονησίας.

   Η πορεία μου στο Ε.Κ.Ν.Ε. άρχισε το πρωί εκείνης της Παρασκευής. Ή, μάλλον, θα ήταν πιο εύλογο και εύστοχο να πούμε πως το ταξίδι αυτό ξεκίνησε μήνες πριν. Από το άγχος να επιλεγώ μέχρι τη στιγμή που έμαθα σε ποια ομάδα κατατάχθηκα και με έπιασε ένα δέος. Θα τα καταφέρω; Θα είμαι κατάλληλα προετοιμασμένη; Αλλά αυτό δεν με πτόησε. Με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια ζωντάνια κίνησα προς αυτή την τόσο διαφορετική και συνάμα ξεχωριστή εμπειρία. ‘’Εμπειρία ζωής’’, θα το περιέγραφε κανείς και ίσως συμφωνώ εδώ.
   Η άφιξή μου στον πρώτο χώρο διεξαγωγής του Ε.Κ.Ν.Ε. έγινε με μια αίσθηση άγχους. Η γνωριμία με τόσους νέους ανθρώπους και τόσο μαγευτικές εμπειρίες μπροστά μου. Η πρώτη μέρα κύλησε ‘’παιχνιδιάρικα’’, παρά την όλη κούραση του ταξιδιού, καθώς πρώτος μας ‘’προορισμός’’ ήταν η γνωριμία με τα άτομα με τα οποία θα περνούσαμε τις υπόλοιπες τρεις μέρες. Αυτό επιτεύχθηκε με την βοήθεια παιχνιδιών που είχαν ως στόχο να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο, αλλά και να έρθουμε σε επαφή ώστε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από άβολα συναισθήματα.
   Οι επόμενες δύο μέρες συνοδεύτηκαν από σκληρή δουλειά, με έναν κοινό στόχο. Να κατανοήσουμε εις βάθος το πρόβλημα με το οποίο ερχόταν αντιμέτωπη η ομάδα μας και με σωστή συνεργασία και ομαδική δουλειά να μπορέσουμε να βρούμε πιθανές λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης.
   Την τελευταία μέρα είχαμε την δυνατότητα να παρουσιάσουμε, εν όψει όλων την δουλειά μας, ενώ γύροι debate και εκφωνήσεων λόγων ακολούθησαν.
   Θα ήταν ψέμα αν έλεγα πως η εμπειρία αυτή ήταν πέρα για πέρα εύκολη. Έζησα στιγμές άγχους και φόβου, αμφισβητώντας τις ίδιες μου τις ικανότητες. Ένιωσα κουρασμένη αλλά ταυτόχρονα ‘’πεινασμένη’’ για περισσότερα. Παρά τις δυσκολίες, προσωπικές και μη, που μπορεί να αντιμετώπισα, αυτή η διαδρομή συνεχίζει να φαντάζει μαγική. Είναι τόσα αυτά που μπορεί να κερδίσει κανείς.

   Αρχικά, σε αυτό το σημείο, θα ήταν πρέπον να αναφέρω πως το συνέδριο αυτό διεξάγεται στα αγγλικά. Αυτό γίνεται καθώς άτομα που λαμβάνουν μέρος (στην οργανωτική επιτροπή) προέρχονται από άλλες χώρες όπως η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία και άλλες. Έτσι, ο συμμετέχων έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με ανθρώπους ξένων χωρών και να γνωρίσει τα ήθη τους, τα έθιμα καθώς και την νοοτροπία τους, διευρύνοντας έτσι τους πνευματικούς ορίζοντές του. Επιπρόσθετα, λόγω  της συνεχούς χρήσης της αγγλικής γλώσσας, το άτομο έχει την δυνατότητα να προπονήσει και να εξετάσει τις ικανότητές του στη γλώσσα αυτή.
  Επιπλέον, το Ε.Κ.Ν.Ε. σου χαρίζει την δυνατότητα να εμπλακείς στα κοινά και να κατανοήσεις πολιτικά και μη γεγονότα που συμβαίνουν ανά πάσα στιγμή γύρω σου. Έτσι, υπό μια έννοια, μορφώνει το άτομο καθώς το εμπλέκει στην επικαιρότητα, ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύει πολιτικά το άτομο δημιουργώντας ευσυνείδητους πολίτες.
   Επίσης, η ομαδικότητα, συνεργασία, κατανόηση και υπευθυνότητα είναι αρετές υψίστης σημασίας και το Ε.Κ.Ν.Ε. καταφέρνει να τις προβάλλει επιτυχώς. Μέσω όλων των εργασιών και δραστηριοτήτων μαθαίνουμε να κατανοούμε τον συνεργάτη/φίλο μας καθώς η ομαδική εργασία ενθαρρύνει και την ομαδική δουλειά. Τελικά, έχοντας δουλέψει και συνεργαστεί το άτομο επιδιώκει την υπευθυνότητα.
   Τελευταίο αλλά ίσως σημαντικότερο, είναι οι νέες φιλίες που δημιουργούνται. Γνωρίζεις άτομα από ολόκληρη την Ελλάδα και ακόμη πιο πέρα. Παρά το μικρό χρονικό περιθώριο, οι φιλίες αυτές καταφέρνουν να αναπτύσσονται και να αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ζωής του ατόμου. Γιατί όμως; Ίσως να μην μπορώ να απαντήσω ακριβώς αλλά και ίσως πάλι η απάντηση να υπάρχει κάπου μέσα μου. Μπορεί να ευθύνεται η μορφή της περίστασης κάτω από την οποία γνωριστήκαμε• διαφορετική, ξεχωριστή, «ευκαιρία ζωής». Μπορεί πάλι να ευθύνεται η συνεργασία και η κατανόηση καθώς και ο σεβασμός που καταφέραμε να νιώσουμε ο ένας για τον άλλο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
   Έτσι, εν κατακλείδι, παρά τις δυσκολίες και τα προσωπικά εμπόδια που μπορεί να συναντήσεις στον δρόμο σου, η εμπειρία αυτή έχει τόσα πολλά να προσφέρει. Ίσως να μπορώ πλέον να πω με σιγουριά πως, ναι, αυτή είναι μία ευκαιρία ζωής!   

Η εμπειρία μου από την συμμετοχή μου στο Ε.Κ.Ν.Ε., άρθρο από την μαθήτρια Μαρία Μπούτζιου