Ο μικρός πρίγκιπας

   Ο μικρός πρίγκιπας είναι ενα παραμύθι για μεγάλους. Κρύβει μέσα του μεγάλες αλήθειες της ζωής. Μαθαίνει στους ανθρώπους την αγάπη και την ουσία των πραγμάτων. Τα μικρά είναι αυτά που σηματοδοτούν το νόημα της ζωής. ” Το ουσιαστικό είναι αόρατο στα μάτια ” , λέει ο μικρός πρίγκιπας και όλοι συμφωνούμε μαζί του.

    Η προβολή της ταινίας σε εμάς, παιδιά της 3ης Λυκείου, ήταν τρομερή αφύπνιση. Ξεκινήσαμε την τάξη ως παιδιά και την τελειώνουμε ενήλικες. Ο μικρός πρίγκιπας μας έκανε να καταλάβουμε πως ” Το να μεγαλώνεις δεν είναι πρόβλημα , το να ξεχνάς είναι ” , και αυτή είναι μια σωστή παρατήρηση , αφού κανείς δεν θέλει να ξεχάσει το “παιδί” μέσα του, η ροή της καθημερινότητας όμως μας το επιβάλει. Επιπλέον το παραμύθι αυτό περνάει και στα μονοπάτια του συναισθήματος, της αγάπης, της φιλίας, του έρωτα – πλατωνικού και μη – , της αθωότητας και της ομορφιάς των διαπροσωπικών σχέσεων. Στις μέρες μας οι περισσότεροι φοβόμαστε να δεθούμε και να επενδύσουμε στους ανθρώπους, όμως ” Αν επιτρέψεις να σε εξημερώσουν κινδυνεύεις να κλάψεις και λιγάκι” ,ωστόσο  αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει τον κόπο. Το κλάμα μπορεί να είναι γλυκό, το να ανοίγεις την ψυχή σου είναι εξαγνισμός της πνευματικότητας.

    Εν κατακλείδι , τέτοια μαθήματα ζωής είναι χρέος του σχολείου να τα μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά και στις νέες γενιές. Η τεχνοκρατική εκπαίδευση είναι σημαντική προϋπόθεση για την μόρφωση του ανθρώπου , η παιδεία όμως της ψυχής και του πνεύματος είναι το πρώτο βήμα για μια ορθή πορεία ζωής και σκέψης.

                                                                                                                                                                                                         της Έλενας Στεργίου

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ – Εικαστική Παρέμβαση στην αίθουσα του Γ1